Balansplatta – Ökad Balans, Styrka och Rehabilitering

Hur står det till med balansen egentligen? Eller har du rent av en skada du rehabiliterar? Har du då provat att använda dig av en balansplatta? Om inte så får du en ny upplevelse där du får känna av hur kroppen jobbar med helt andra muskler än du är van vid. Så låter det intressant så skall du givetvis läsa vidare!

Att träna med en balansplatta är ett väldigt effektivt sätt att minska risken för fotledsskador. En balans platta kan med fördel användas vid en rehabilitering av tidigare fotledsskador eller andra balans svårigheter, stärka anklar och knäleder. Man kan då snabbare återfå funktionen och stabiliteten i den skadade leden.

  • Få en bättre stabilitet
  • Perfekt för rehabilitering
  • Anpassas med många olika övningar

1. Hur tränar man med en balansplatta?

En balansplatta är bra när man vill träna balans, koordination, styrka och cirkulation. Att träna på en balansplatta ger en fler möjligheter än vad man kan tro, t.ex. så kan man stå med fötterna tätt ihop och vicka åt ena och andra hållet som en uppvärmning.

När man sedan blir lite mer stabil, kan man prova stå på ett ben. Står man med båda benen på balansplattan så kan man samtidigt jobba med lättare hantlar samtidigt.

Man kan även sätta sig ned på balansplattan med utsträckta ben, vilket ger en bra träning för dina magmuskler. m du har ett elastiskt gummiband kan du fästa det i ett dörrhandtag och dra i det med båda händerna samtidigt som du balanserar på plattan.

2. Vad tränar man?

Precis som namnet antyder så jobbar man med att träna upp balansen, när man använder sig av en balansplatta. Man stärker sina knän och anklar och tränar samtidigt höfter, rumpa, lår, mage och rygg. Så med andra ord är det en ganska heltäckande träningsform och inte alls så lätt som det faktiskt ser ut.

3. Tekniken

När du ska träna med en balansplatta, så ska du aldrig stå på balansplattan med raka knän, så att de låser sig. Då leden hamnar i en mer stabil position och översträcks så försvinner mycket utav den påfrestning som balansplattan är avsedd att ge och effekten utav träningen minskar. Det är alltid bra att kombinera balansplatta med styrka.

4. Övningar

Du kan med fördel stå på sin balansplatta med vikter eller stång och göra övningarna:

  • Knäböj
  • Utfall
  • Bicepscurl
  • Axellyft
  • Axelpress

LÄS ÄVEN:

10 Heta Förbränningstips

Exempel på Träningsprogram

Viktminskning med Träning

Gå dig Smal

Integritetspolicy