Honung FAKTA – Medicin, Användning, Sjukdom (GUIDE)

Vad är det som gör honung så fantastisk och vad är det man egentligen kan använda den emot? Det ska denna artikel gå igenom så att du får lära dig att nyttja denna (dunder)honung till sitt max.

  • Kineserna har en medicinsk syn på honung
  • Innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter
  • Honung används traditionellt mot förkylning, hosta och halsont

Honungen kommer ifrån bin som hämtar nektar från blommor. Denna nektar omvandlas sedan till det vi kallar honung och som lagrars i bikupans vaxkakor. När bina sätter vaxlock över vaxkakan så är honungen mogen att skördas av biodlaren.

Biodlaren avlägsnar då vaxlocken och placerar vaxkakorna i en centrifug s.k. honungsslunga. I den så slungas honungen ur vaxkakorna av centrifugalkraften och därefter så silas honungen så den blir fri från vax och konstiga partiklar.

Den nyslungade honungen är alltid flytande. Men i honungen bildas så småningom kristaller. Hög halt av druvsocker som ger en snabb kristallisation.

Och för att få en smörig, jämn och mjuk konsistens så rör biodlaren omkring i honungen, några gånger om dagen tills honungen blivit tjockflytande och ogenomskinlig. Därefter så tappas honungen upp på burk.

Ett tillskott som är väldigt nyttigt är mivitotal.

Hälsohonung

Honung har sedan länge använts i läkekonsten under 1000-tals mot olika åkommor och än idag så upptäckts nya användningsområden.

Honung har ett lägre GI och innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Honung smakar väldigt sött och är därför ett bra alternativ till socker. Men näringsämnena i honung varierar, men all slags honung innehåller vitaminer och mineraler.

Honung är en god källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Olivolja är något som innehåller mycket vitaminer.

Honung inom västerländsk medicin

Honung är en vanlig ingrediens i den västerländska och speciellt den indiska läkekonsten kallad ayurveda. Enligt denna läkekonst så bör honungen inte upphettas före tillagningen. Detta sägs göra honungen mindre nyttig och rent av olämplig för kroppen.

Men även modern kunskap om honung pekar även på nackdelar med upphettning. Vid 40 grader så börjar de bakteriehämmande ämnen att förstöras och vid 70 grader så har de helt förstörts, även enzymerna förstörs.

Användning av honung inom ayurvedisk läkekonst sägs torka sår, ge energi och anses lugnande. Honung sägs vara bra för att läka sår och ge dig en mjuk hy som ser yngre ut.

Det sägs även vara bra för ögonen och att honung motverkar gifter och stoppar hicka. Den används vid behandling utav urinvägsinfektioner, astma, hosta, illamående och mycket mer.

10 Honungs Tips att Ta till sig

1. Bra mot hosta

Honung används traditionellt som en lindrande behandling vid förkylning, hosta och halsont. Blanda honung med lite varmt vatten och gurgla. Honungen lindrar smärtan och motverkar infektionen.

2. Honung istället för konserveringsmedel

1 msk smält honung öses överst på den nykokta sylten i burken.

3. Mormors tips

Lös upp 1 tsk honung i ljummen mjölk. Bra i förkylningstider.

4. Rogivaren

1 kopp ljummet vatten med honung ger kroppen ro inför natten.

5. Förband

Lägg honung på såret. Det lindrar värken och stimulerar läkning. Väldigt effektivt på brännsår och liggsår.

6. Honung – svagt laxerande

Mild effekt garanteras.

7. Honungsbad

1 dl honung i badvattnet och huden blir mjuk och fin. Lindrar även utslag.

8. Honung för håret

2 msk honung i sista sköljvattnet vid hårtvätt, ger ett vackert hår.

9. Ansiktsmask

Bred ut lite honung i ansiktet. Låt verka 1 tim. och skölj sedan bort, detta ger en fin hy.

10. Bastu honung

Smörj in hela kroppen med honung och låt sedan verka i bastun. Duscha bort. Detta ger en smidig och spänstig hud.

Arganolja är något som också är bra för huden.

Kinesiska råd

#Ät honung regelbundet, så du håller dina ögon och öron i bra kondition.

#Skållskador och hundbett botas med honung.

#Ät honung regelbundet och du får ett gott minne, god hälsa och kommer varken att känna dig alltför hungrig eller orkeslös.

Integritetspolicy