Päron FAKTA – Kan skydda mot Astmaattacker & Halsbränna

Precis som alla andra frukter så innehåller päron värdefulla näringsämnen och några exempel är:  vitaminer, mineraler och fibrer. Ett normalstort päron innehåller bara ca. 55 kalorier och det är dubbelt så mycket fibrer i ett päron som i ett lika stort äpple. De osynliga fibrerna som finns i frukter och grönsaker är extra värdefulla för kroppen, eftersom att de påverkar balansen i magen.

  • Päron är känslig för stötar
  • Päron kan skydda mot astmaattacker
  • Rekommenderas om du lätt får halsbränna

1. Hantera päron varsamt

Mogna päron är väldigt känsliga för stötar. Lyft dem därför med mjuka händer och ta bara 1 frukt i taget. Är man hårdhänt så bildas det lätt tryckmärken, som snabbt utvecklas till bruna och övermogna fläckar.

2. Släkt med äpplet

Päron är nära släkt med äpplen, men det finns en viktig skillnad mellan dem och det är att  päronen har kortare hållbarhetstid. Päron plockas omogna och mognar på 2-3 dagar i rumstemperatur. Vill man korta ner mogningstiden, så kan man lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett äpple.

Äpplet utsöndrar nämligen en gas som påskyndar mognaden. Vill man hindra att de fasta och omogna päronen mognar, så kan man förvara dem i kylen, där håller de i ett par veckor.

3. Fasta och mjuka päron

Päron som man ska använda till att steka, grilla eller kokas i t.ex. en kryddig lag ska ha lite tuggmotstånd och de ska alltså inte vara helt mogna. För ett mjukt och saftigt päron kan lätt förvandlas till mos när det hamnar i en kastrull på spisen.

Därför passar de söta och mogna frukterna bäst i dessertpajer, kakor, sallader och t.ex. på ostbrickan.

Där passar även vindruvor och rambutan.

4. Dess ursprung

Päron har odlats i flera 1000-tals år av bl.a. greker. Även romarna odlade päron och man vet, att det vid den tiden odlades omkring 50 olika sorter. Romarna spred sedan päronodlingen till resten utav Europa och då särskilt till Frankrike där vann päron stor publicitet.

I Sverige så odlades päron under medeltiden och vid kolonisationen av Nordamerika under 1600-talet så förde européerna med sig päron till Amerika.

Idag så odlas päron i alla världsdelar och det finns en mängd sorter, som ger ett stort urval med: olika säsong, smak och arom, beroende på dess olika växtbetingelser.

Päron skördas när de är omogna och får mogna fram under lagring. Hållbarheten är kort och bör därför förvaras kallt.

5. Bäst omogna

Till skillnad från de flesta frukter så mognar päron bäst efter att de plockats från träden. Plockas de försent så blir de gryniga och får mindre smak. Man ska därför välja päron som ser ljusa ut och inte har några fläckar.

Vänta inte tills päronet är mjukt runt mitten, för då kan de redan vara övermoget. Förvara omogna päron i skål eller en papperspåse i rumstemperatur och kontrollera dem varje dag.

När området kring stjälken känns moget så kan du äta päronet eller lägga det i kylskåpet i 3-5 dagar. Kylan saktar ner mognadsprocessen, men stoppar den inte.

6.Päronets hälsoegenskaper

Päron är en bra fiberkälla och innehåller  många olika vitaminer och mineraler. Päron är de minst sura av vanliga frukter, så denna frukt rekommenderas både till både barn och vuxna som lätt får halsbränna.

Ett australiensiskt projekt på astma, fann att päron skyddar från astmaattacker och från att utveckla astma.

En annan nyttig frukt är Kastanj.

Integritetspolicy