Åkerbär FAKTA – Perfekt för att göra Saft eller Sylt på

Åkerbär är små rubinröda bär som har en sagolik arom. Åkerbärsblomman är Norrbottens landskapsblomma och det lilla åkerbäret förknippas ofta med landskapet. Här har du ett perfekt bär om du vill göra en smarrig sylt eller en svalkande sommarsaft.

  • Utmärker sig med sin utsökta lukt och smak
  • Anses vara ett av de ädlaste bären i Norden
  • Åkerbär perfekt för att göra saft eller sylt på

1. Unik delikatess

Åkerbäret är en unik och dyrbar delikatess som har en utsökt arom. Åkerbär äts oftast bara vid speciella tillfällen eller ges bort som en present.

2. Åkerbär enligt Carl von Linné

Linné skriver mycket om åkerbär i sin flora från år 1755 och bl.a.: “Kallas i Norrland åkerbär, i Hälsingland jungfrubär, i Österbotten vikon.” “Bäret sammansatt, svartrött, syrligt, av angenäm lukt och smak, fast kvarsittande på sitt fäste, ej lossnande därifrån.  Bären överträffar alla europeiska bärslag genom sin utsökta lukt och smak; vid rötfebrar är de upplivande och stärkande.”

3. Åkerbär tillhör rosväxter

Åkerbär är en art i familj rosväxter och är bl.a. släkt med björnbär, hjortron och hallon. Det är en låg flerårig ört, som kan bli upp till 2 dm höga, åkerbär liknar hjortronväxten med dess blad som är stora tandade och treflikiga. Stjälken växer upprätt, med 1-3 rosaröda blommor i toppen (på hjortronen är de vita).

Den har en krypande jordstam med upprätta skott och den bildar inga revor. Stjälkarna saknar taggar och bladen är som sagt var trefingrade. Åkerbär blommar i juni-juli med sina rosaröda blommor. Blommorna är enkönade men både hanliga och honliga blommor förekommer på en och samma planta. Åkerbärs frukterna är mörkt brunröda, med en mycket aromatisk smak och börjar att mogna i augusti.

Åkerbär växer vilt på det norra halvklotets kallare områden och vanligen på fuktig, ofta mager och kalkfattig mark, i diken, skogsbryn, vägkanter, snår, vid stränder eller i vägrenar. I Sverige är åkerbär vanligast i Västerbotten och Norrbotten.

LISTA – Dom 38 Nyttigaste Bären & Frukterna du kan Hitta

Frukten består av ett s.k. fruktförband av många stenfrukter. Den är brunröd, söt, väldigt smakrik och många anser att det är en av de bästa vilda bären som finns. Åkerbär korsar sig ofta spontant med stenbär och de kallas då för bäverbär. En annan framodlad korsning mellan åkerbär och alaskahallon kallas för allåkerbär.

4. Vanlig användning av åkerbär

Åkerbärets frukter har en väldigt aromatisk smak och används bl.a. till att göra sylt och likör på. Redan Linné omtalar åkerbär som en stor delikatess i sin  under 1737.

Åkerbär anses vara ett av de ädlaste bären i Norden och artens arom är så kraftig att bäret används som krydda till ex. i äppel-, hallon-, röd- och vitvinbärskonserver. Åkerbär används även färska i bl.a. efterrätter och som krydda i te. Åkerbär kan konserveras, göra saft på, göra sylt eller bara djupfrysas.

5. Näring

Åkerbär innehåller mest ellagitanniner i jämförelse med hjortron och hallon.

ARTIKEL – Nyttiga bär är inte bara gott

ARTIKEL – Torkade bär är populärare än någonsin

ARTIKEL – Frysta bär ger även de massor av vitaminer

Integritetspolicy